SNAREN EN BESPANNING

 

 

Informatie: snaren

 

De keuze op het gebied van tennissnaren is bijzonder groot. Er zijn snaren van verschillende soorten materialen, diktes, structuren, kleuren, merken, etc. Uiteindelijk draait het bij een tennissnaar natuurlijk om de speeleigenschappen van die snaar. Hieronder zal ik een aantal speeleigenschappen opsommen en de diverse soorten snaren omschrijven. 

 

Snaareigenschappen

 

Snaren onderscheiden zich van elkaar door de eigenschappen die zij bezitten. Deze eigenschappen zijn afhankelijk van de keuze van gebruikte materialen, dikte van de snaar, eventuele structuren op de snaar, etc. Om het voor spelers overzichtelijk te houden, delen fabrikanten hun snaren in een aantal categorieën in, meestal op basis van hun voornaamste eigenschappen. Een indeling van die categorieën naar eigenschappen kan zijn: 

 

1. Controle:
Snaren met deze eigenschap stellen spelers in staat om een bal goed te kunnen plaatsen. Deze snaren genereren weinig kracht, dus de speler moet zelf snelheid aan de bal geven. 

 

2. Comfort / gevoel:
Comfort-snaren en/of snaren met veel gevoel zijn erg elastisch en “zacht”. Door deze zachtheid en elasticiteit zal een speler met dit soort snaren minder last van trillingen hebben, wat spelers met een blessure zullen waarderen. 

 

3. Kracht (power):
Deze snaren zijn zeer elastisch. Door deze grote mate van elasticiteit zullen de snaren bij balcontact een trampoline-effect creëren, waardoor een hoge balsnelheid ontstaat zonder dat dat veel inspanning kost.  

 

4. Duurzaamheid: 
Snaren met deze eigenschap zijn van zeer duurzame materialen gemaakt of op een speciale manier samengesteld. Hierdoor zijn deze snaren uitermate geschikt voor spelers die veel snaren verslijten. Ook zullen deze snaren minder schuiven in het racket wanneer er met veel topspin wordt gespeeld. 

Sommige snaren bezitten slechts een van bovenstaande eigenschappen, terwijl andere snaren er twee of misschien wel drie in minder aanwezige mate hebben. Ook kunnen snaren nog worden gecombineerd in de lengte en de breedte van het racket. De lengte snaren zijn dan bijvoorbeeld heel duurzaam, omdat deze het vaakst breken, en de breedtesnaren kunnen dan wat meer comfortabel zijn. Dit soort combinaties noemt men hybride-bespanningen. 

  

Soorten snaren

 

Er zijn heel veel verschillende soorten snaren met verschillende speeleigenschappen. Deze eigenschappen zijn voor een groot deel afhankelijk van de materialen waarvan een snaar is gemaakt. En zelfs snaren met dezelfde materialen kunnen weer verschillend spelen door de wijze waarop de snaar is gefabriceerd. 

 

Snaren zijn in beginsel in te delen in drie hoofdcategorieën, namelijk: 

 

1. Natuurlijke darmsnaren 

2. Synthetische snaren 

        A. Nylon snaren 

            I. Multifilament snaren 

            II. Multifilament snaren met vaste kern 

            III. Multifilament snaren met structuur 

        B. Polyester (monofilament) snaren 

            I. Gladde polyester snaren 

            II. Polyester snaren met structuur 

3. Hybriden 

 

 

1. Natuurlijke darmsnaren 

Natuurlijke darmsnaren zijn gemaakt van de darmen (Engels: gut) van koeien of schapen. De darmsnaar is zeer elastisch en zacht. Ook stelt de darmsnaar de speler in staat de bal veel snelheid te geven en de bal goed te controleren. Het comfort en gevoel dat de darmsnaar biedt is ongeëvenaard door andere snaren. De darmsnaar absorbeert trillingen erg goed en is daardoor erg geschikt voor spelers met blessures. De nadelen van darmsnaren zijn de korte levensduur, de weersgevoeligheid en de kosten. Deze snaar verliest behoorlijk wat bespankracht na het spelen. 

 

2.A.I. Multifilament snaren

Van alle soorten synthetische snaren lijken de multifilament snaren het meest op de darmsnaar met betrekking tot de speeleigenschappen. De snaar is opgebouwd uit duizenden dunne filamenten (vezels) die worden gebundeld. Ze worden bij elkaar gehouden en beschermt door een coating. Er zijn ook multifilament snaren die meerdere bundels of meerdere lagen filamenten en coatings hebben (meerlaags multifilament). Dit brengt uiteraard weer net andere eigenschappen met zich mee. Over het algemeen laten de multifilament snaren zich kenmerken door een grote mate van elasticiteit wat een hoge balsnelheid tot gevolg heeft. Ook zijn het zeer comfortabele snaren met veel balgevoel. Het nadeel van deze snaren is de levensduur. Als de snaar zijn coating verliest (door slijtage) begint de snaar te rafelen en uiteindelijk zal hij breken. Ook zal er na het bespannen en spelen sprake zijn van wat spanningsverlies. 

 

2.A.II. Multifilament snaren met vaste kern 

De multifilament snaar met vaste kern is wellicht de meest gebruikte tennissnaar van de afgelopen jaren. Het verschil met de gewone multifilamentsnaren is dat de snaar niet uit een bundel van filamenten bestaat, maar uit een dunne, massieve kern met daar om heen een mantel van filamenten. Net als bij de gewone multifilament snaren zijn er in deze categorie multifilament snaren met één laag en meerlaags multifilament snaren. Deze snaren bieden een goede mix tussen kracht, comfort, controle en duurzaamheid. 

 

2.A.III. Multifilament snaren met (vaste kern en) structuur 

Deze snaren zijn vrijwel identiek aan de multifilament snaren met vaste kern. De multifilament snaar met structuur heeft, zoals de naam het al zegt, een structuur aan de oppervlakte van de snaar zitten. Deze structuur ontstaat doordat er in de mantel rondom de vaste kern gebruik wordt gemaakt van verschillende diktes filamenten. Deze structuur zal na verloop van tijd minder worden. Dit soort snaren hebben vergelijkbare eigenschappen als de ander multifilamentsnaren met vaste kern. De structuur biedt spelers iets meer controle en grip op de bal. Hierdoor is deze snaar erg geschikt voor spelers die met spin spelen. Nadeel van dit soort snaren is dat ze wel iets minder duurzaam zijn dan de andere multifilamentsnaren met vaste kern. 

 

2.B.I. Polyester (monofilament) snaren 

De polyester snaar bestaat uit een enkele massieve polyester kern. Vandaar dat deze snaar ook wel een “mono” of “poly” wordt genoemd. De belangrijkste eigenschap van deze snaren is de lange levensduur. Daarnaast kan je met dit soort snaren erg hard slaan en toch de bal goed controleren. Dit komt doordat deze snaren over het algemeen wat “stugger” zijn of aanvoelen als multifilament snaren of darmsnaren. De ontwikkelingen in de polyester snaren gaan echter zo hard, dat er tegenwoordig ook polysnaren zijn die eigenschappen hebben of vertonen van multifilament snaren. Polyester snaren worden vooral veel gebruikt door spelers die veel snaren breken. Over het algemeen zijn dit soort snaren, met een enkele uitzondering hier en daar, niet geschikt voor spelers met blessures.

 

2.B.II. Polyester (monofilament) snaren met structuur 

De mono’s met structuur zijn er in vele varianten. Er zijn snaren in de vorm van een achthoek, zeshoek, driehoek, etc. Ook zijn er poly’s te koop met een inkeping erin of een structuur op de buitenkant van de snaar. Kortom, er bestaan veel meer structuurvarianten dan bij de multifilamentsnaren met structuur. Het voordeel van deze snaren is dat spelers met veel spin kunnen spelen en duurzaam zijn. Een perfecte combinatie van eigenschappen dus voor spinspelers, die over het algemeen veel snaren breken. De polyester snaren met structuur zijn net als de gladde polyester snaren wat stug en zijn dus niet echt geschikt voor spelers met blessures. Die kunnen dan beter voor een multifilament snaar gaan met structuur. 

 

3. Hybriden 

De hybride bespanning is een combinatie van twee verschillende soorten snaren. De combinaties bij hybriden zijn legio en er is dus ook veel discussie onder bespanners en spelers over de best mogelijke combinatie van snaren. De hedendaagse toppers, zoals Federer, Nadal, Murray, etc, spelen bijna allemaal met een hybride bespanning. De combinatie van twee verschillende soorten snaren biedt de speler namelijk de voordelen van de eigenschappen van twee verschillende soorten snaren. Een vaak gebruikte combinatie is een polyester snaar in de lengte van het racket voor duurzaamheid (lengtesnaren breken vaker dan breedtesnaren) en een darmsnaar of multifilament snaar in de breedte van het racket voor comfort, gevoel en kracht. Een nadeel van hybride bespanningen is echter dat het moeilijk te voorspellen is of een combinatie lekker speelt. Daarnaast is het lastig te bepalen op welke bespanhardheid moet worden bespannen om maximaal rendement uit de snaren te halen. Vaak komt een (goed) advies dan tot stand op basis van de kennis en ervaring van de bespanner. 

 

 




 

HOW TO CHOOSE THE RIGHT STRING

Once you have decided on a new racquet, you will be asked one more question: "How would you like that strung?" It is highly important choose the best string and tension for your game style, so we've provided a little cheat sheet detailing the four basic categories of string as well as some key terms to remember. There is no substitute for experience, so be prepared to try a few different strings and tensions before finding the best fit.

 

 

 

Types Of String

 

NATURAL GUT

This is the Rolls Royce of tennis string, providing top-of-the-line tension maintenance and feel for players of all ability levels. Made from individual strands of intestines (usually from cows), this string is also one of the priciest. Used by club players and touring pros alike, natural gut was originally extremely sensitive to water and weather changes, but modern coatings and treatments have decreased this risk. Even so make sure to keep it out of the rain and the trunk of your car.

 

BABOLAT VS TOUCH BT7 TENNIS STRING

Babolat VS Gut

KLIP LEGEND NATURAL GUT 17G

Klip Legend Gut

PACIFIC PRIME GUT 16 - NATURAL STRING

Pacific Prime Gut

PRINCE NATURAL GUT 16G STRINGS

Prince Natural Gut

WILSON NATURAL GUT 17G STRINGS

Wilson Natural Gut

 

MULTIFILAMENT

This is a type of string design where numerous individual string filaments, usually made of nylon, are wrapped or braided into a single length of string with a urethane binding agent. Multifilament strings tend to produce more power and comfort than solid-core or synthetic gut strings, and are a preferred choice for players with arm problems. Multifilament strings are designed to mimic to performance of natural gut without the price tag. These strings provide excellent elasticity when freshly strung but lose tension quicker than natural gut.

 

BABOLAT ADDICTION TENNIS STRINGS 16G/1.30MM NAT

Babolat Addiction

BABOLAT XCEL 16G STRING NATURAL

Babolat Xcel

GAMMA LIVE WIRE 16G

Gamma Live Wire

TECNIFIBRE X-ONE BIPHASE 16G

Tecnifibre X-One Biphase

WILSON SENSATION 16 STRING

Wilson Sensation

WILSON NXT TENNIS STRING

Wilson NXT

 

MONOFILAMENT

A type of string design where one string material, or a combination of materials, is extruded, or drawn through a geometrically shaped dye, to form a solid piece of string. Monofilament strings tend to exhibit greater durability than synthetic gut or multifilament strings of the same material, but have less power, feel, and comfort. The most common monofilament string, polyester based strings, have become softer (read: easier on the arm) as it has evolved. These strings are ideal for players searching for durability with control and spin. The lower elasticity of these strings requires full, fast swings to maximize their performance. This is why they are generally used by intermediate and advanced players. Polyester-based strings are known for losing tension fairly quickly.

 

BABOLAT RPM BLAST BLACK 16G STRINGS

Babolat RPM Blast

BABOLAT PRO HURRICANE NATUAL 16G STRINGS

Babolat Pro Hurricane

KIRSCHBAUM PRO LINE II 16G 1.30 BLACK TENNIS STRING

Kirschbaum Pro Line II

LUXILON ALU POWER 138 TENNIS STRING

Luxilion ALU Power

TECNIFIBRE PRO RED CODE 16 STRING

Tecnifibre Pro Red Code

WILSON RIPSPIN 16G TENNIS STRING WHITE

Wilson Ripspin

 

SYNTHETIC GUT

The most economical of the various string families, synthetic gut is a nylon-based string, typically with a solid monofilament core surrounded by one or multiple layers of smaller filaments. This construction technique provides all-around performance by combining the improved tension maintenance of the solid core while improving the feel and playability by utilizing the outerwraps. This string's performance has improved over the years, providing dynamic response and feel enjoyed by players of various levels.

 

BABOLAT SYNTHETIC GUT 16G NATURAL STRINGS

Babolat Syn. Gut

GAMMA SYNTHETIC GUT 16G GOLD

Gamma Syn. Gut

HEAD SYNTHETIC GUT PPS STRINGS

Head Syn. Gut PPS

PRINCE SYNTHETIC GUT DURAFLEX

Prince Syn. Gut W/Duraflex

WILSON EXTREME OCTANE 16G TENNIS STRING WHITE

Wilson Extreme Octane

 

HYBRID

This is the mixing of two different types or gauges of string in the same racquet. Hybrid stringing has become popular in the last several years due to the rise of polyester-based strings. Since these polyester-based strings are so stiff, many players have mixed them with synthetic or natural gut strings to make for a more playable and comfortable string bed, while retaining much of the poly's spin and durability characteristics.

 

BABOLAT PROHURRICANE TOUR 17G + VS 16G STRINGS

Babolat Pro Hurricane & VS

PRINCE HYBRID POWER EXP GY/NAT 17/16G STRINGS

Prince Hybrid Power

PRINCE PROBLEND W/ DURAFLEX 16

Prince Problend

WILSON CONTROL DUO HYBRID TENNIS STRING

Wilson Control Duo

WILSON SPIN DUO HYBRID TENNIS STRING

Wilson Spin Duo

 

KEY TERMS

 

TENSION

String Tension

Power

Control

Durability

Feel

Comfort

Lower

more

less

less

more

more

Higher

less

more

more

less

less

 

The application of force to the strings by a machine to achieve the desired playability of the string bed. Most modern racquets will be strung somewhere between 40-70 pounds (18-32 kilograms) of tension. Typically a racquet will feature a recommended tension range somewhere near the throat of the racquet. The closer to the top of the range, the more control and less pop a player will experience. A lower tension will provide more power, but also less feel and control. The middle of the recommended tension range is a good place to start on the quest for the perfect racquet tension. From the time the string is installed, it will begin to lose tension, often 10% or more within the first 24 hours before stabilizing for a time. As the tension continues to drop, elasticity also decreases, forcing the player to provide more of their own power for the same results as a freshly strung racquet. If you want to maximize your performance, be sure to regularly restring your racquet. The general rule for restringing is at least every 6 months, or as many times in a year as you play in a week. So if you play 4 days a week, you should be restringing at a minimum of four times a year.

 

GAUGE

String Gauge

Elasticity

Durability

Spin

Feel

Comfort

Thinner

more

less

more

more

more

Thicker

less

more

less

less

less

 

This is the diameter of the string, commonly expressed in millimeters and/or gauge numbers (the higher the gauge number, the thinner the string, and vice versa). Thinner strings tend to provide more power, feel and spin potential than a larger diameter string of the same type, although the thicker string will provide more control and durability.

 

ELASTICITY

This is a term to describe a string's ability to deform and spring back to its original alignment. This is often discussed in terms of power, as a string with a higher elasticity is allowed to deform to a greater extent and then return to its original alignment, returning more energy back into the ball. Strings with greater elasticity typically provide a softer feel as the string bed will provide more pocketing for the incoming shot.

 

HYBRID

This is the mixing of two different types or gauges of string in the same racquet. Hybrid stringing has become popular in the last several years due to the popularity of polyester-based strings. Since these strings are so stiff, many players have mixed them with synthetic or natural gut strings to make for a more playable and comfortable string job, while retaining much of the poly's spin and durability characteristics.

 

*Note, players with tennis elbow should check our Beating Tennis Elbow page.

 

STRING COMPARISONS

TYPE

DUNLOP

WILSON LUXILON

PRINCE

BABOLAT

GAMMA

TECHNIFIBRE

Gut-Like Multifilament

Silk

NXT Power

Premier LT

Xcel Power

Live Wire Professional

X-One Biphase

Premium Multifilament

DNA

NXT

Premier Softflex

Xcel

Live Wire XP

NRG2

All-Around Playability

Hexy Fiber

Sensation

Premier Attack

Addiction

TNT2

XR-1

Geometric Polyester

Black Widow

Big Banger ALU Power Spin

Poly Spin 3D

RPM Blast

ZO Verve

Pro Black Code

Premium Polyester

Juice

Big Banger ALU Power

Beast XP

Pro Hurricane Tour

ZO Tour

Pro Red Code

Maximum Durability

Explosive

Big Banger Original

Tour Silver

Duralast

ZO Ice

Ruff Code

Basic Playability

S-Gut

Syn. Gut Duramax

Syn. Gut Duraflex

Syn. Gut

Syn. Gut Wearguard

Syn. Gut


For additional string comparisons click here.

 

 

Vaak word ik gevraagd de bespanning van het racket.

Hier zijn een paar punten over bespannen!

Evenals het frame moet ook de bespanning afgestemd worden op de speelwijze en voorkeur van iedere speler. De bespanning kan afgestemd worden door de keuze van bespankracht en snaarsoort. Voor de bespankracht geldt:

  • Hoe harder het racket is bespannen, des te minder veerkracht het racket heeft. Met een
    harde bespanning kan minder kracht worden ontwikkeld. Het racket voelt aan als een
     
    houten plank, waardoor de krachten die op de arm worden uitgeoefend groter worden.
    Strakker gespannen snaren hebben wel meer grip op de bal en daardoor ontstaat grotere
    controle. Ook vlakt de bal meer af op strakkere snaren, daardoor is het oppervlak dat de bal raakt groter, dus meer controle over de bal.
  • Hoe zachter het racket is bespannen, des te meer veerkracht het racket heeft en zodoende makkelijker een hoge balsnelheid wordt verkregen. Bij een zachte bespanning neemt de controle af. Een lage snaarspanning leidt namelijk tot het zogenaamde trampoline-effect. De bal schiet als het ware van het racket af en is daarom moeilijk onder controle te houden. En de slag wordt meer afhankelijk van de snelheid van de slag van de tegenstander; ook een reden waarom de eigen controle over de bal wordt verminderd. Als de bal niet in het midden van het blad wordt geraakt, dan hebben slappere snaren meer de neiging de hoek waarin de bal het racket verlaat te veranderen dan strakker bespannen snaren.

Let er wel op dat een snaarspanning van 28 kg. in een racket met een standaardafmeting hard aanvoelt bij het spelen, terwijl dezelfde snaarspanning in een "oversized" racket zacht aanvoelt!

In het algemeen vallen er twee groepen snaarsoorten te onderscheiden: de darmsnaren en de synthetische snaren. Darmsnaren geven over het algemeen een betere controle, betere veerkracht en vooral ook een betere trillingsdemping. Daarnaast zijn ze goed te vervangen per snaar. Nadelen zijn echter de hoge prijs en de korte levensduur. Alle synthetische snaren hebben verschillende speeleigenschappen. De synthetische snaren met een multifilament constructie (zoals bijvoorbeeld olie gevulde snaren of grafietsnaren) spelen het meest aangenaam. Eigenlijk kan gesteld worden dat men probeert de speeleigenschappen van darmsnaren te bereiken met behoud van de specifieke kenmerken van synthetische snaren zoals een lange levensduur en vochtongevoeligheid.

Een dikkere snaar tot slot is sterker dan een dunnere snaar en breekt minder snel. Een dunnere snaar daarentegen is elastischer, geeft meer mee en absorbeert schokken beter. Bij elleboogproblemen verdient een dunne snaar de voorkeur

Hoe hard bespannen toppers hun rackets?

 

Roddick - 29.5 kg
Moya - 25 kg 
Clijsters - 29-30 kg 
Escude - 27 kg 
Rusedski -21 kg 
Nestor - 20 kg 
Kiefer - 25 kg
Corretja - 23-25 kg
Grosjean - 25-26 kg 
Clement - 29 kg
Davenport - 29 kg

 

Ik bespan mijn eigen rackets op 24kg als ik wedstrijden speel. Een racket heeft een bespanning van  20 kg voor lesgeven.

Met een 20 kg bespanning bespaar ik mijn krachten omdat de bespanning vanzelf vaart produceert. Ik zorg alleen maar voor controle. Voor wedstrijdtennis moet ik een strakkere bespanning hebben omdat alles om de controle draait.

 

In de loop van de tijd gaat de kwaliteit en sterkte van een bespanning achteruit. Het droogt uit en heeft niet meer van de oorspronkelijke speleigenschappen.

Sommige spelers slaan de bespanningen heel snel door (een paar uur spelen), sommige nooit. Er is geen regel, behalve dat spelers die meer topspin en slice gebruiken, door de wrijving, meer kapotte snaren krijgen.

 

Bij warm weer, 25C en hoger wordt de bespanning slapper. Daardoor kan controleverlies ontstaan.

Sommige topspelers hebben hun rackets in de koelkast tijdens de wedstrijd.